PENGURUSAN DAPUR
Pengurusan
dapur yang efisien dan berkesan tentunya akan menjamin kualiti atau produk
makanan yang akan dihasilkan. Banyak kes-kes keracunan makanan adalah berpunca
dari pengurusan dapur yang tidak cekap. Pengurusan dapur meliputi dua aspek
terpenting iaitu proses penerimaan dan penyimpanan
Proses penerimaan:
Kaedah atau tatacara penerimaan yang betul pastinya akan menyumbang kepada kualiti makanan yang dihasilkan. Kakitangan yang terlibat mestilah memastikan barangan yang diterima didalam keadaan baik dan sedia untuk digunakan.
Kaedah atau tatacara penerimaan yang betul pastinya akan menyumbang kepada kualiti makanan yang dihasilkan. Kakitangan yang terlibat mestilah memastikan barangan yang diterima didalam keadaan baik dan sedia untuk digunakan.
Proses Penyimpanan:
Pengurusan setor menjadi penting bila kita menyebut mengenai pengurusan dapur yang cekap dan efisien. Kaedah FIFO mesti digunakan dalam menentukan penyimpanan barangan dan produk
Pengurusan setor menjadi penting bila kita menyebut mengenai pengurusan dapur yang cekap dan efisien. Kaedah FIFO mesti digunakan dalam menentukan penyimpanan barangan dan produk
Kandungan Kursus: -
Kaedah Penerimaan yang Efisien
- Prosedur Penyimpanan
barangan/peralatan
- Kawalan Makhluk Perosak
No comments:
Post a Comment