Monday, November 5, 2012

Kursus 4: Pengurusan Dapur




PENGURUSAN DAPUR                                                             
Pengurusan dapur yang efisien dan berkesan tentunya akan menjamin kualiti atau produk makanan yang akan dihasilkan. Banyak kes-kes keracunan makanan adalah berpunca dari pengurusan dapur yang tidak cekap. Pengurusan dapur meliputi dua aspek terpenting iaitu proses penerimaan dan penyimpanan
 
Proses penerimaan:
 Kaedah atau tatacara penerimaan yang betul pastinya akan menyumbang kepada kualiti makanan yang dihasilkan. Kakitangan yang terlibat mestilah memastikan  barangan yang diterima didalam keadaan baik dan sedia untuk digunakan.
 
Proses Penyimpanan:
 Pengurusan setor menjadi penting bila kita menyebut mengenai pengurusan dapur  yang cekap dan efisien. Kaedah FIFO mesti digunakan dalam menentukan penyimpanan barangan dan produk
 
Kandungan Kursus: -  Kaedah Penerimaan yang Efisien
                                 -  Prosedur Penyimpanan barangan/peralatan
                                 -  Kawalan Makhluk Perosak
 
 

No comments:

Post a Comment